skapas genom jäsning av vätskan från krossade äpplen. Socker och jäst tillsätts vätskan för att starta jäsningsprocessen, som omvandlar sockret till alkohol. Första jäsningen förvandlar äppeljuice till äppelcider. Sedan i den andra fermenteringen konverteras äppelcidern av ättikssyrebildande bakterier till äppelcidervinäger. Ättiksyra ger vinäger dess sura smak. Extra enzymer och syror som produceras under jäsningsprocessen bidrar till att ge äppelcidervinäger dess hälsosamma egenskaper.
Den person som har höjt profilen på äppelcidervinäger som en modern läkemedelstonic var en läkare vid namn Dr Jarvis som använde det för att bota allehanda sjukdomar hos människor, deras husdjur och boskap. Han skrev en bok för att framhäva fördelarna med äppelcidervinäger, som sålde mer än en halv miljon exemplar och gjorde honom till ett välkänt namn på nolltid.
Nedan finns en lista över några av de symtom som kan förebyggas med hjälp av äppelcidervinäger:
De flesta förespråkare för den gyllene vätskan påstår att dess läkande egenskaper beror på de många näringsämnen, enzymer och vitaminer som finns i den. Det har också hävdats att äppelcidervinäger innehåller komplexa kolhydrater (även om detta ännu inte har kontrollerats av vetenskaplig forskning). Andra hälsokostleverantörer hävdar att eftersom äppelcidervinäger innehåller betakaroten så har den förmåga att bekämpa fria radikaler i kroppen som orsakar åldrande, mutation av vävnader och angrepp på immunförsvaret.
Äppelcidervinäger sägs också tunna ut blodet så att det kan cirkulera friare. "Tjockt blod" innebär en påfrestning för hjärtat, vilket i sin tur höjer blodtrycket. En annan källa anger att pektin som finns i äppelcidervinäger arbetar sig igenom matsmältningssystemet, binder det onda kolesterolet och tar bort det ur kroppen. Eftersom äppelcidervinäger tekniskt sett inte betraktas som ett läkemedel och därför inte är kliniskt testat, måste de flesta av dessa påståenden anses anekdotiska eftersom det inte finns någon press på tillverkarna att bevisa riktigheten i dessa påståenden.
Viktminskning - många människor intygar att äppelcidervinäger har hjälpt dem att gå ner i vikt. Vissa hävdar att det bidrar till att påskynda ämnesomsättningen medan andra säger att det bränner kalorier snabbare.
Akne - äppelcidervinäger anses vara en av de mest effektiva men ändå skonsamma sätten att förebygga hudproblem såsom akne. Det fungerar genom att den absorberar överflödig olja i huden och återställer det naturliga pH-värdet i huden och dödar de bakterier som orsakar akne.
Förstoppning - äppelcidervinäger anses vara ett naturligt alternativ till laxermedel eftersom det inte är ett irriterande ämne för tarmen och ej orsakar bestående förändringar i kroppens funktioner. Äppelcidervinäger hjälper kroppen att utföra de naturliga tarmrörelserna då det innehåller stora mängder pektin, vilken är en vattenlöslig fiber som hjälper till att förbättra matsmältningen genom att normalisera syranivåerna i magen.
Även om äppelcidervinäger anses säkert, och att det är ett naturmedel som har använts i tusentals år med till synes inga negativa biverkningar, har vissa sällsynta fall av negativa reaktioner dokumenterats på vätskan. Brännskador på den mjuka vävnaden i svalget observerades hos en 39-årig kvinna som drack 1 msk äppelcidervinäger i tron att det skulle rubba en bit krabbskal från hennes strupe.
Det finns också ett konstaterat fall där en annan kvinna som hade hypokalemi (ett tillstånd där koncentrationen av kalium i blodet är låg) drack 250ml äppelcidervinäger varje dag i 6 år. Utöver dessa fall har äppelcidervinäger varit känt för att kunna urholka tandemaljen, vilket gör tänderna känsliga för varm mat och mer benägna att utveckla fläckar.
Allt detta kan undvikas genom att man använder äppelcidervinägerkapslar istället för vätska eftersom de ger samma hälsofördelar men inte löses upp förrän i magsäcken. De smakar också mycket bättre.
I ett konstaterande, som tycks stödja påståendena om den positiva inverkan äppelcidervinäger har på viktminskning, har Dr Ostman vid Lunds universitet dragit slutsatsen att när testpersonerna åt äppelcidervinäger före eller i samband med måltid blev de mätta snabbare och hade lägre nivåer av glukos och insulin i kroppen.
Dr Angus Peters vid University of Edinburgh's Arthritis Research Institute har lett forskning som drog slutsatsen att en daglig dos av äppelcidervinäger och honung minskar artritsmärta med 90%.
En daglig dos av
och äppelcidervinäger har visat sig vara en kraftfull fettjägare och viktreducerare, enligt Dr Raymond Fisk vid Londons berömda Obesity Research Centre.