Din varukorg är tom

 


Blåbär, en summering av fördelarna

Vad är det som gör att blåbäret är bra för dig?

Bäret är inte bara vackert att se på - dess egenskaper är även bra för kroppen. Blåbäret innehåller antioxidanter som hjälper våra organ och skyddar våra celler mot så kallade fria radikaler. Kroppen kan inte på egen hand producera antioxidanter utan måste fås via maten.

Till dags datum finns det ingen känd källa till antioxidanter som kan mäta sig med blåbärets.

Vad är fria radikaler?

Det handlar i grunden om atomer inom oss som bildas med syre och som kroppen använder för att fungera. Inte alla fria radikaler är skadliga, men vissa kan orsaka cellskador, allvarliga ögonproblem, och även cancer.

Eftersom vår kropps förmåga att bekämpa dessa fria radikaler försvagas när vi blir äldre kan intaget av blåbär minska effekterna av sådana fria radikaler. Vi ska prata lite mer om hur blåbärskapslar kan hjälpa dig att skydda dina ögon, din allmänhälsa och ditt minne i nästa avsnitt.

Blåbär och antioxidanter

Blåbär en rik källa av vitamin C och fibrer, men innehåller också antocyanfärgning och ellagicsyra. Antocyaninfärgning är en antioxidant och ellagicsyra bidrar till att minska risken för cancer.

Vad de flesta människor vill veta gällande blåbär och antioxidanter är huruvida det är skillnad mellan färska och torkade eller frysta blåbär. Studier har visat att det inte finns någon signifikant skillnad mellan frysta och färska och fördelarna med blåbär är lika i båda.

Blåbär i kapsel ger mer.

Experter menar att ett dagligt intag av 30-70g blåbär krävs för att få alla fördelar av frukten och tillverkare av blåbärskapslar erbjuder de som inte kan hitta färska blåbär dagligen ett bra alternativ för att åtnjuta de fördelar ett regelbundet intag av blåbär erbjuder.

Här är bara några av de nyttiga ämnen som finns i blåbär.

  • Lutein är en naturligt förekommande karotenoid som normalt finns i gröna bladgrönsaker. I växter uppträder de som fettsyror men Lutein finns även i äggulor och animaliska fetter. Kanske den bästa anledningen att använda blåbärskapslar som innehåller lutein är att du skyddar dina ögon. Koncentrerad i näthinnan ligger gula fläcken, som styr det centrala seendet, lutein skyddar ögat från oxidativ stress och starkt ljus. Lutein i gula fläckens pigmentering minskar risken för åldersrelaterade ögonsjukdomar och gör att man bibehåller förmågan att se reflexer. Minst 6-10 mg lutein per dag är nödvändigt för att få ut full effekt av detta.
  • Pterostilbene hjälper till att upprätthålla sunda blodfetts- och glukosvärden. Blåbärskapslar kan hjälpa till att bevara ett bättre minne och återställa en sund nervsystemsfunktion för en åldrande hjärna.

Allmänna fördelar med blåbär

Andra fördelar med blåbär är att den kan förbättra neurologiska funktioner och minska effekten av neurologiska sjukdomar. De är också fenomenala på att förebygga problem med det dåliga kolesterolet samt förhindra att blodproppar uppstår i kroppen.

Människor som lider av urinblåsproblem bör försöka äta blåbär som håller urinvägarna friska och hindrar bakterier från att bygga längs blåsväggarna. En annan viktig fördel är att förbättra synen och studier visar att det kan förhindra synnedsättning som åldrandet kan orsaka.

Andra fördelar med blåbär är att de har en positiv inverkan på skador vid diabetessjukdom, åderbråck, hemorrojder, kronisk inflammation, Alzheimers sjukdom, hjärtsjukdom och artrit. Blåbär ses som den viktigaste antioxidanten och är viktig för att bekämpa fria radikaler.

Dessa antioxidanter motverkar också oxidativ stress och inflammation. Blåbärskapslar kan hjälpa till att bevara hjärnans kognitiva funktioner och blodflöde med hjälp av att upprätthålla LDL nivåer och endotelfunktion.

De möjliga fördelarna med blåbär för Alzheimerpatienter

Forskning visar att blåbär är ett kraftfullt näringsämne som kan öka minnets kapacitet och kan användas för att gynna minnet vid åldersrelaterade sjukdomar. Detta är relaterat till deras flavonoidinnehåll, särskilt antocyaniner och flavanoler.

De kan ha en direkt inverkan på minnet genom att de kan förbättra befintliga neuronala kopplingar som förbättrar cellulär kommunikation och stimulerar neuronal nedbrytning.

Blåbär för barn

Fördelarna med blåbär för barn är förutom det faktum att det är ett hälsosamt mellanmål och alternativ till färgglada sötsaker, de kan hjälpa till att förbättra minnet och inlärningsförmågan. Det kan hjälpa till att förbättra hjärnans funktioner och är bra för synen.

När det gäller att laga mat för barn finns det många bra sätt för de som vill införliva blåbär i en hälsosam diet. Blåbärsmuffins och pannkakor är underbart gott och man kan även lägga blåbär på eller i yoghurt, pudding, gelé, glass eller fruktsallader.