Din varukorg är tom

 


Blåbär och Lutein

Lutein produceras inte av kroppen utan måste fås via kosten, t ex genom att äta kosttillskott, mörka bladgrönsaker såsom spenat, romansallad, ärter, röd paprika, senap och äggulor.

Effekterna av Lutein på ögonen

Lutein är en mycket viktig del av gula fläcken i ögats näthinna och ger skydd för näthinnan. Om det finns en brist på Lutein kan man drabbas av dimsyn. Nedbrytning av gula fläcken kan orsaka symptom såsom närsynthet.

Om det finns tillräckligt med Lutein i ögat kan gula-fläcken-området se saker klart och förmedla dessa bilder till hjärnan. Lutein är en antioxidant som även skyddar mot effekterna av ljus och absorberar höga mängder av blått ljus för att undvika skador från starkt ljus.

Med tanke på informationen ovan inser man hur viktigt det är att ta hand om ögonen. Man tror att redan efter 30 års ålder börjar dina ögon och din syn att sakta försämras. Efter 45 års ålder kan inte dina ögon fokusera så bra och man ser många i denna åldersgrupp som börjar bära glasögon.

Efter 65 år kan musklerna runt ögat inte längre röra sig och det är detta som är anledningen till att okulär näring är så viktig för ögats hälsa.

Lutein är en av de viktigaste pigmenten i näthinnan i ögat. Det är en av endast 2 näringsämnen som absorberas av näthinnan och är mycket koncentrerad till gula-fläcken-området.

Vetenskapliga studier om Lutein och ögat

En studie som utfördes 2004 kallas Last-Lutein Antioxidant Supplementation Trial. Lutein gavs till veteraner och ett av resultaten var förbättrad syn. Annan vetenskaplig forskning om Lutein och ögat har också visat att kost rik på Lutein, särskilt mörkt lummiga gröna grönsaker kan minska förekomsten av katarr med 25 till 50%.