Din varukorg är tom

 


Blåbär som Antioxidant

Blåbär har en stark, söt smak och är ganska lätt att tillaga. De kan ätas färska (råa) eller användas för att göra gelé, pajer, konserver, sylt, kakor eller juice. Frysning minskar inte deras värde. Blåbär / blåbärsextraktet verkar genom att förbättra mikro-cirkulationen och skapa positiva effekter på kapillärerna i ögonen samt slemhinnorna i mag- och lungsystemen.

Antioxidantaktiviteten

Antioxidanter skyddar kroppen från de skadliga effekterna av fria radikaler och sjukdomar förknippade med åldrandet. Färsk frukt och grönsaker, inklusive blåbär, innehåller många naturliga antioxidanter som vitamin C och E. I själva verket, blåbär har en högre antioxidantkapacitet än någon annan frukt eller grönsak.

Vad är antioxidanter?

Antioxidanter är ämnen som skyddar cellerna från skador av instabila atomer som kallas fria radikaler. Fria radikaler kan göra mycket skada på cellerna, och kan även leda till cancer. Antioxidanter består av vitaminer, mineraler och enzymer. De neutraliserar fria radikaler innan de kan skada våra kroppar.

Fria radikaler bildas genom att våra kroppar utsätts för strålning, föroreningar, rökning, droger, alkohol, solen, och genom olika metaboliska processer. De bildas också på grund av en dålig kost. Inte alla antioxidanter är lika - en del skapas i våra celler, såsom enzymer och molekyler, medan andra, liksom selen, måste komma från vår kost.

Pigmentet antocyanin ger blåbär deras mörkblå färg, och är en kraftfull antioxidant. Ju mörkare blå frukten är, desto mer potent är den antioxidanta källan.

  • Färska blåbär har en hög upptagningskapacitet av syreradikaler. Forskning har visat att blåbär har den högsta antioxidativa kapaciteten jämfört med 40 andra frukter och grönsaker. Druvjuice är näst på listan, följt av jordgubbar, grönkål och sedan spenat.
  • Flavonoider är en förening som finns i blåbär och som har antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper, vilket motverkar åldrande, förebygger problem med Alzheimers och andra kroniska sjukdomar.
  • Blåbär skyddar celler från ett brett spektrum av skador genom potent antioxidanta och inflammatoriska effekter.
  • Studier visar att antioxidanter i blåbär absorberas snabbt och resulterar i en ökning av antioxidanter i blodet.
  • Annan forskning visar att den antioxidativa kapaciteten i blodet minskar efter en kraftig måltid eftersom förbränningen av maten ökar antalet fria radikaler.