Din varukorg är tom

 


Rosenrot och Åldrande

Rosenrot är en naturlig ört som har använts i århundraden i Östeuropa och Sibirien. Roten är känd för att ha förmågan att förebygga bland annat trötthet och öka kroppens fysiska uthållighet.

Forskarna har klassificerat rosenrot som adaptogen. En adapotgen klassificeras som en naturlig växtprodukt som ökar kroppens förmåga att hantera inre och yttre stressfaktorer, som i sin tur normaliserar kroppens funktioner.

Enkelt uttryckt gör Rosenrot att din kropp fungerar normalt trots de påfrestningar och problem som finns i dessa dagar. Man har uppskattat att upp till sjuttio eller åttio procent av alla åldrandets sjukdomar tros bero på att stressnivån är för hög.

Stressad modern livsstil är känd som en av de viktigaste faktorerna för att orsaka för tidigt åldrande och kronisk sjukdom. Det finns tre stadier som kroppen går igenom när den utsätts för stress. Dessa är:

  • Alarmfasen: Detta är när en ny stressfaktor kommer in i bilden och kroppen reagerar genom att släppa ut stresshormoner som kallas kortikosteroider och katekolaminer.
  • Inledningsfas: När kroppen har reagerat på den nya stressen, försöker man att anpassa sig till det. Om kroppen stannar i anpassning är allt bra.
  • Konsumtionsfasen: Detta inträffar när kroppen inte till fullo anpassar sig till nya påfrestningar och beslutar sig för att ge upp. Det är under denna fas som den mänskliga kroppen är mer mottaglig för sjukdomar och infektioner.

Rosenrot anses ibland kunna hjälpa till med en smidig övergång i kroppen från larmfasen till inledningsfas. Den kan också ibland hjälpa till att hålla kroppen anpassad till att minimera risken för sjukdom och smitta som försvagar kroppen.

Forskarna tror att denna fantastiska ört fungerar genom att se till att molekyler i kroppen har tillräckligt med energi för att göra sitt jobb. Om molekylerna inte kan åstadkomma den nödvändiga energin för att cellerna i våra kroppar ska fungera korrekt kan cellerna inte anpassa och ändra sig vid behov. Detta kan också orsaka problem som kallas hypoxi, vilket är en brist på syre i kroppen.

Brist på syre gör kroppen mer stressad och är känt för att minska psykiska och fysiska funktioner. Det är ungefär som när idrottsmän bestiger ett stort berg: bristen på syre i luften gör rörelsen mycket svårare och tänkandet kan också försämras.

Rosenrot användes av forntida kulturer för att förhindra detta tillstånd, som kallas höjdsjuka. På grund av att det är så anmärkningsvärt anpassningsbart, är Rhodiola Rosea snabbt på väg att bli känt som en av de bästa naturliga anti-åldrande drogerna. Dess förmåga att bidra till att förbättra psykisk och fysisk prestanda gör den till en idealisk ört för de som börjar känna att åldringsprocessen påverkar deras dagliga funktioner.